Selecteer een pagina
Je geeft geld uit aan online communicatie, dus wil je ook weten wat het oplevert. ‘Die Facebook-post heeft veel tijd en geld gekost. Hoeveel extra bezoekers zijn er daardoor naar de website gekomen? Heeft het tot extra omzet geleid?’ Welke marketeer of contentmaker zou dat niet willen weten? Kun je dat meten dan?

Laatst kwam die vraag weer opborrelen. Ja, dat kun je meten door gebruik te maken van een UTM-code. Een stuk code dat je toevoegt aan de link die je in dit geval gebruikt in je Facebook-post. Natuurlijk geldt dit ook voor banners die je op een website plaatst, of voor advertorials op sites. In feite kun je achter elke url die je gebruikt om naar jouw website door te linken een UTM-code te plakken.

Voorbeeld: wimweijmans.nl?utm_source=nu.nl&utm_medium=banner&utm_campaign=zomerkorting

Die code bevat informatie over bijvoorbeeld de bron, het gebruikte medium en de campagne. De UTM-code begint met een vraagteken achter de domeinnaam. De UTM-code is in een voor internetbegrippen ver verleden ontwikkeld door Urchin Analytics, dat later is overgenomen door jawel Google en verder ging onder de naam Google Analytics.

Waarom zou je gebruik maken van UTM-codes?

Zoals gezegd omdat je wilt weten of de betaalde Facebook-posts de moeite en het geld waard zijn. Kort door de bocht: wat is het effect en wat heeft het in harde euro’s opgeleverd. Dan kun je het rendement van je online investering bepalen.

Er zijn nog veel meer redenen te verzinnen:

 • Scoort een rode banner beter dan een blauwe?
 • Komt er meer bezoek naar de site via een banner op de Telegraaf of op NU.nl?
 • Werkt een leaderboard beter dan een skyscraper?
 • Welke type content levert een extra omzet op?
 • Doet een post met video het beter dan een post met alleen een foto?

Deze lijst kun je nog veel langer maken. Bedenk wat je wilt weten en in Google Analytics vind je (bij acquisitie) de antwoorden. Althans, de cijfers om tot een antwoord te komen.

UTM-generators

Moeilijk? Helemaal niet. Op internet staan genoeg UTM-generators. In feite is het een simpele invuloefening. Nadat je aantal velden hebt ingevuld, wordt de url gemaakt. Kopieer ‘m en gebruik ‘m in posts of zorg ervoor dat ie achter banners wordt geplakt.

Hieronder een overzicht van wat je moet invullen. Wel een tip: doe het consistent, herkenbaar en eenduidig. Je voorkomt hiermee een zoekplaatje in Google Analytics.

 • utm_source
  Dit is website waarop je de banner, post of link plaatst of de titel van de e-mailnieuwsbrief.
 • utm_medium
  Met het medium wordt bedoeld: CPC, banner, e-mail
 • utm_campaign
  De campagnenaam van de actie, bijvoorbeeld ‘zomeruitverkoop’.
 • utm_term
  Het gaat hier om het zoekwoorden voor betaalde zoekresultaten.
 • utm_content
  Handig om twee links in dezelfde nieuwsbrief te definiëren. Achter utm_content kun je een andere waarde invullen. Zo kun je zien welke links in dezelfde nieuwsbrief het meest opleveren.

Wanneer je parameters aan je url toevoegt zijn ‘_source’, ‘_medium’ en ‘_campagne’ verplicht. Optioneel zijn ‘_term’ en ‘_content’. Daarover lees je meer op deze pagina.

Waar vind je de resultaten?

Die vind je overzichtelijk gerangschikt terug in Google Analytics bij Acquisitie.

 

 

Tenslotte, ik begon met ‘betaalde’ Facebook posts. Je kunt natuurlijk onder elke post een url met UTM code plaatsen. Altijd doen. Het levert een schat aan informatie op. Je hebt ook mensen die zeggen: dat doe ik niet, want ik haal die informatie wel uit de statistieken van Facebook. Kun je doen als je niet alles lekker overzichtelijk bij elkaar wilt hebben staan.

Wat niet kan

Een heel enkele keer wordt de vraag gesteld: ik wil graag een UTM-code voor een print advertentie.

Dat is niet handig. Dat wordt wel een erg lange, lelijke url. In dit geval maken we gebruik van een alias, met een eigen landingspage.

Kunnen we in Google Analytics precies zien wat de printadvertentie heeft opgeleverd.